Vandaag besliste de Vlaamse regering een subsidie van 2 miljoen euro toe te kennen aan het diepegeothermieonderzoek van VITO. Met deze extra middelen bevestigt de Vlaamse regering haar vertrouwen in het onderzoek van VITO naar deze hernieuwbare energiebron.

VITO zal deze middelen aanwenden voor haar eerste proefboring, die zal plaatsvinden op de Balmattsite in Mol. De boring wordt de proef-op-de-som voor het VITO-onderzoek naar de mogelijkheid om energie te onttrekken aan de diepe ondergrond (ca. 3,5 km op de Balmatt-site). Deze nieuwe vorm van hernieuwbare, bovendien constant beschikbare energie is één van de antwoorden op het energievraagstuk van deze eeuw.

VITO is de Vlaamse regering dankbaar voor het vertrouwen in haar onderzoek. Het is, na de recente goedkeuring van haar nieuwe beheersovereenkomst en van de financiering van het EFRO-project “GEOTHERMIE 2020” samen met VOKA Kempen en IOK, een verdere bevestiging van de rol van VITO om in Vlaanderen en wereldwijd in te zetten op onderzoek naar duurzaamheid en het stimuleren van de economie, alsook van de noodzakelijke transitie van de maatschappij.

Parallel aan het EFRO-traject wordt in een samenwerking tussen VITO en de Vlaams Bouwmeester ook een onderzoekstraject ‘Atelier Diepe Geothermie’ opgestart. Dit zal nagaan hoe de wisselwerking tussen diepe geothermie en landschap mee bepalend kan zijn voor de energietransitie en voor de ontwikkeling van een kwalitatieve en duurzame leefomgeving.

Geothermie

De term geothermie is een samentrekking van de Griekse woorden geo (aarde) en thermos (warmte) en wijst op warmte die uit de aarde komt. Geothermie verwijst dan ook naar alle toepassingen die op één of andere manier gebruik maken van aardwarmte. Het diepegeothermieonderzoek van VITO is heel specifiek gericht op het opwekken van elektriciteit en het produceren van warm water voor warmtenetten op basis van heet grondwater uit diepgelegen aardlagen.

Meer info: www.vito.be/geothermie

Geothermie 2020

Samen met VOKA Kempen en IOK onderzoekt VITO de randvoorwaarden voor de uitrol van geothermie in de Kempen. In het kader van het EFRO-project 910: GEOTHERMIE 2020 onderzoeken de partners de technologische ontwikkelingen die nodig zijn om de efficiëntie van geothermische toepassingen te verbeteren. Daarnaast willen ze met het project de basis leggen voor de maatschappelijke transitie die nodig is om geothermie op grote schaal uit te rollen. Indien die transitie slaagt kan geothermie door haar lokale karakter aanleiding geven tot nieuw ondernemerschap, jobcreatie en economische vooruitgang in Vlaanderen met internationale allures. Het project krijgt 260 kEUR van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en geniet ondersteuning van Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen.

Atelier Diepe Geothermie

Parallel aan het EFRO-traject wordt in een samenwerking tussen VITO en de Vlaams Bouwmeester ook een onderzoekstraject ‘Atelier Diepe Geothermie’ opgestart. De keuze voor het inzetten van geothermiecentrales in Vlaanderen wordt bepaald door de potentie aanwezig in de ondergrond, maar hangt ook in grote mate samen met de ruimtelijke constellatie van functies bovengronds. Door middel van ontwerpend onderzoek zal worden nagegaan hoe de wisselwerking tussen diepe geothermie en landschap mee bepalend kan zijn voor de energietransitie en voor de ontwikkeling van een kwalitatieve en duurzame leefomgeving. Voor meer info over diepe geothermie in Vlaanderen, contacteer:

IOK

IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen is een dienstverlenende vereniging. IOK heeft doel de 29 aangesloten gemeentebesturen te ondersteunen. Tot het uitgebreide takenpakket van IOK behoren activiteiten zoals industrieel grondbeleid, sociaal grondbeleid en een hele waaier van ondersteunende diensten in het kader van verlengd lokaal bestuur: intercommunale milieudienst, veiligheid en welzijn op het werk, juridisch advies, ruimtelijke planning, technische dienstverlening.

Meer info: www.iok.be

Voka - KvK Kempen

Voka - Kamer van Koophandel Kempen telt ruim 1.350 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Kempense Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen - dat meer dan 18.000 bedrijven, 65% van de private werkgelegenheid en 66% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert het Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de acht regionale Kamers van Koophandel (KvK).

Meer info: www.voka.be/kempen

Vlaams Bouwmeester

De Vlaams Bouwmeester draagt vanuit een lange termijnvisie bij tot de beleidsvoorbereiding en - uitvoering van het architecturaal beleid van de Vlaamse Gemeenschap, om zo een ruimtelijk kwalitatieve leefomgeving in Vlaanderen te helpen creëren. Dit gebeurt steeds in goed overleg met de verschillende administraties en met de extern betrokken partijen. Om deze opdracht te vervullen heeft de Vlaams Bouwmeester een team van een twintigtal personen ter beschikking. De krachtlijnen van onze werking zijn het stimuleren van visionair publiek opdrachtgeverschap op alle bestuursniveaus, het initiëren van beleidsvoorbereidende studietrajecten in een grens- en sectoroverschrijdende samenwerking en het voeren van een brede communicatie die ook onze internationale uitstraling kan bevorderen.

Meer info: www.vlaamsbouwmeester.be

VITO, vision on technology

VITO is een op Europees vlak toonaangevend, onafhankelijk onderzoeks- en adviescentrum op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling, dat werkt aan oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag.

Duurzame chemie, energie, gezondheid, materiaalbeheer en landgebruik zijn de vijf thema’s waarop VITO zich focust. Deze thema’s werden in vijf onderzoeksprogramma’s vastgelegd, die een antwoord moeten bieden op de uitdagingen waar mens en maatschappij vandaag en morgen mee worden geconfronteerd. Elk programma bouwt aan een stevige kennis- en competentiebasis, met toegevoegde waarde voor de maatschappij en de industrie. Het resultaat: nieuw en innovatief onderzoek én een uitgebreide portfolio van wetenschappelijke dienstverlening. In de vijf expertisedomeinen van VITO is een maatschappelijke transitie ingezet of dringt zich een transitie op. Smart grids, een doorgedreven materialenhergebruik, een biogebaseerde economie … al die ontwikkelingen vergen nieuwe en betere duurzame technologieën, maar ook een omslag in het denken. VITO zet daarom in op duurzaamheid en transitiedenken als bindende factor tussen de vijf onderzoeksprogramma’s.

VITO levert innovatieve en kwalitatief hoogstaande oplossingen, waar grote en kleine bedrijven concurrentieel voordeel uit halen en adviseert industrie en overheden om hun toekomstbeleid te bepalen.

VITO telt ruim 700 hooggekwalificeerde medewerkers uit diverse specialismen en werkt samen met sectorfederaties en hun onderzoekscentra, universiteiten, hogescholen en Europese onderzoeksinstituten.

Meer info: www.vito.be